Budapest nyerte el a rendkívüli FINA Úszó Világbajnokság rendezési jogát 2022 júniusában

BUDAPEST – Orbán Viktor miniszterelnök és Husain Al-Musallam, a FINA elnöke február 7-én bejelentette, hogy Magyarország fővárosa rendezheti meg 2022. június 18.- július 3. közt a FINA világbajnokságot.

A megállapodás biztosítja, hogy a sportolók 2022 nyarán egy gvizes világbajnokságon versenyezhessenek. A megállapodás a FINA Iroda mai jóváhagyását követően született meg.

A FINA és a Fukuoka 2022 szervezőbizottságának legfontosabb érdekelt felei az ezt megelőző héten közösen megállapodtak abban, hogy a FINA világbajnokságot 2022. május 13-29-ről 2023. július 14-30-ra helyezik át az Omicron COVID-19 variáns jelenlegi egészségügyi hatásai és a jelenlegi pandémiás intézkedések miatt Japánban.

„A vízi közösség érdekében törekedtünk arra, hogy megoldást találunk a járvány adta helyzetre, és a mai bejelentés fontos lépés ebben a folyamatban” – mondta Husain Al-Musallam, a FINA elnöke. „Tudjuk, hogy kreatívnak kell lennünk a sportólok érdekében a  ​​jelenlegi egészségügyi válságban történő eligazodásban. A mai megállapodás ennek a munkának a bizonyítéka. A FINA azt is elismeri, hogy a járvány időtől és helytől függően eltérően alakul. Rendkívül szerencsések vagyunk, hogy olyan rendezvénygazdáink vannak, akik osztoznak a vízisportok iránti szenvedélyünkben, és akik hajlandóak, képesek és rugalmasak a FINA legrangosabb eseményének megszervezésére. Mélységesen hálásak vagyunk minden vendéglátónknak, és tudjuk, hogy a vízes sportolók is így éreznek.”

„A következő négy évben megrendezésre kerülő négy FINA-világbajnoksággal és a 2024-es párizsi olimpiával maximalizáljuk a versenyzési lehetőségeket és a bevételi potenciált a már bejáratott és feltörekvő vízi sportolók számára egyaránt” – tette hozzá Al-Musallam, a FINA elnöke.

A FINA Úszó Világkupa, a FINA Vízilabda Világliga és a FINA World Series eseményeinek rendszeres állomása, Budapest adott otthont korábban 2017-ben a FINA világbajnokságnak. Ezen az eseményen 12 világrekordot állítottak fel a medencében egy olyan esemény során, amelyen rekordszámú sportolók születtek. nézők és tévénézők.

Ezen a FINA világbajnokságon öt FINA sportág versenyei kerülnek megrendezésre: úszás, búvárkodás, vízilabda, művészi úszás és nyíltvízi úszás. A FINA továbbra is azon dolgozik, hogy hasonló rendezvényprogramokat szervezzenek a nagy merülésben résztvevő sportolók és profi versenyzők számára.

A FINA továbbra is egyeztet majdl a sportolókkal és az érdekelt felekkel a katari dohai FINA világbajnokság menetrendjéről, és további információkkal a lehető leghamarabb jelentkezik majd. 

 

Forrás: https://www.fina.org/news/2474042/budapest-awarded-extraordinary-fina-world-championships-event-to-take-place-in-june-2022?fbclid=IwAR0Q1CDVuR-oYmozuTEez__BMEPiJXN69gL6rM3B3vB2y2anPq0BbN3hOz8