A FIATALABB ÚSZÓK ELŐNYEI A VERSENYEKEN

A fiatalabb úszók előnyei a versenyeken

Írta: Robert Griswold

Az úszásban a fiatal sportolók szerepe gyakran vitatott és ellentmondásos. Pályafutásom kezdetén rendkívül szerencsés voltam,  hogy részt vehettem egy olyan programban, amely nagy hangsúlyt fektetett mindenféle típusú rendezvény lebonyolítására.

Íme néhány ok, amiért a fiatal sportolóknak az események széles spektrumát kell úszniuk:

  1. Segít egy képzési bázis kiépítésében

Amikor a fiatalabb úszók nagyobb kihívást jelentő eseményeket úsznak, tapasztalatot és magabiztosságot ad nekik, hogy keményebben edzenek és gyorsabbak legyenek. Gyakran mondják, hogy távúszóból lehet sprintert építeni. Ennek oka, hogy minden eseményhez valamilyen aerob bázis szükséges. Ez az alap segít az úszónak bármilyen táv teljesítésében a későbbiekben.

Azáltal, hogy nem korán szakosodtak, az úszók képesek egy komoly alapot felépíteni minden csapáshoz. Az egyik legjobb úszási emlékem, amikor egy nap a edzés után, amikor hazajöttem, és elmondtam szüleimnek, hogy a következő alkalommal az 500 gyorsot kell megúsznom. Miután megúsztam, a verseny néhány alapvető szempontját, mint a tempózást és a technika fenntartását, átvittem a gyakorlatba. Ez tette lehetővé, hogy gyorsabb legyek az összes csapásban. Ez a jól kialakított alap lehetővé teszi a sportoló számára, hogy több izomcsoportot edzzen, ami csökkenti a sérülések esélyét. Ha a fiatal sportolók képesek minden izomcsoportot fejleszteni, ahelyett, hogy csak bizonyos csoportokat terhelnének túl, lehetővé teszi a sportoló szakosodását, és kisebb a sérülésveszély.

2. Karakterépítés

Az stílusok széles körének úszása karaktert épít. Emlékszem, hogy korábban úszó karrierem során, amikor egy versenyen vagy egy hétvége alatt több nehéz futamon is kénytelen voltam úszni. Akkoriban nem feltétlenül szerettem úszni a nem domináns úszásnemeimet, de végül kifizetődött.

Sok fiatal úszó számára az új versenyeken való részvétel félelmetes élmény. Néhány olyan hosszúnak tűnik, hogy lehetetlennek tűnik megvalósítani. De miután a verseny véget ért, sok fiatal úszó hatalmas elégedettséget érez. Például a 200 pillangó olyan futam, amelytől sok fiatal sportoló elzárkózik, mivel ez nagy állóképességet és erőt igényel. A különböző hosszúságú futamok úszása minden versenyt más perspektívába helyez. Ha valaki 1000 m gyorsot úszik, akkor rájön, hogy a 100 gyors nem olyan hosszú, mint azt egykor gondolták. 12 éves koromban az egyik verseny első napján az 1000 méter gyorsot úsztam meg. Másnap megúsztam a 100 méter gyorsot, és azt mondtam magamban: „Hű, ez őrülten rövid volt!” Attól a naptól kezdve nem igazán gondoltam a 100 gyorsra.

3. Csökkenti a kiégést

Úszópályafutásom során olyan időket éltem, amikor bizonyos versenyeken csak úsztam, másokban pedig kiválóan szerepeltem. Jól emlékszem, amikor kiléptem a 11-12 éves korosztályból, és a 13-14 éves korosztályba kerültem. Akkor szigorúan hátúszóként dolgoztam, és nem igazán gondoltam másra. Amikor felkerültem, az idők sokkal jobbak lettek, és abbahagytam a hátúszást. Mivel azonban fiatalabb koromban kénytelen voltam más úszásnemekben is úszni, megvártam az időt, amikor újra motiváltan úsztam a hátat is. 

4. Értékelje az erősségeket és a gyengeségeket

Legyünk őszinték, nem minden úszó lesz a legjobb az 50 gyorsúszásban vagy a 100 háton. Amikor azonban az úszó sokféle versenyen úszhat, ez lehetőséget ad neki arra, hogy kísérletezzen és meghatároza, milyen versenyek és úszásnemek illenek hozzájuk. Tizenéves koromban beleszerettem a távúszásba. Csodálkoztam az ütéshatékonyságon, a hosszútávúszók egyenletes tempóján, és a gyakorlatban nap mint nap megpróbáltam utánozni őket. Aztán ott voltak a sprintekkel járó küzdelmek. A sok korábbi versenyzői hátterem nélkül rendkívül sokkal nehezebb lett volna meghatározni, hogy miben rejlik a tehetségem.