A gyorsúszó technika elemzése sportegyesületeknél

Gary Hall Sr, theraceclub.com

  1. január 19.

Hogyan elemezhető a gyorsúszó technika sportegyesületeknél?

Egyesületünknél, a The Race Club-ban számos technológiát használunk a freestyle/gyorsúszó technika elemzésére. A közelmúltban először alkalmaztunk két technológiánkat egyidejűleg Artyom Machekin olimpikon sprint gyorstechnikájának elemzésére.

A Velocity Meter (VM – AP lab Italy) és a Smart Paddles (SP – Trainesense Finland) segítségével megmértük Arty sebességét, gyorsulását, lassulását és a húzó kezéből származó erőket mindhárom vektorban – függőlegesen, oldalirányban és hátrafelé. meghajtás. Mindezeket a mutatókat minden 0,02 másodpercnél rögzítjük ugyanazon úszási vizsgálat során.

A VM-tanulmányban (jobb oldali videó) három csúcssebesség tapasztalható minden egyes gyors tempó húzása során vállvezérelt gyorsúszó technikával. Ezek a csúcssebességek egybeesnek a rúgásból fellépő propulziós csúcserőkkel, mivel a két láb keresztezi útját a rúgási ciklus során. Ekkor a gyorsúszó lábtempló rúgása generálja a legnagyobb hajtóerőt. Arty esetében ezek a csúcs-meghajtási erők minden karhúzásnál eltérőek.

A VM-tanulmány (jobbra) három sebességcsúcsot mutat be minden egyes karhúzásnál.. A fenti zöld görbén (sárga vonal) az első csúcssebessége a jobb kézből következetesen alacsonyabb, mint a bal kéz első csúcsánál, mivel a jobb csuklóját hátrafelé nyújtja, elveszítve a hajtóerőt.

A jobb karnál az első csúcssebesség következetesen alacsonyabb, mint a bal kar első csúcsánál. Ez az alacsonyabb csúcssebesség azért következik be, mert a jobb kéz csuklóját a korai propulziós fázisban nyújtja vagy dorsiflexiálja. A bal kezével jobban lefelé tartja az ujjait, és nagyobb első csúcssebességet ér el.

A jobb csukló meghosszabbítása a meghajtás elvesztését okozza (bal oldali videó, fehér görbe alatt a zöld vonalnál), és ebből következően sebesség csökkenést eredményez. (jobb videó, zöld görbe felül a sárga vonalnál)

A jobb és a bal kéz második és harmadik csúcsa hasonló. Azonban a bal kézzel nagyobb csúcshajtást ér el, mint a jobb kézzel. Miután a bal kezével elérte a meghajtási csúcsot, gyorsan elveszíti a hajtóerőt ugyanazzal a kézzel történő mozdulattal. Ennek eredményeként a második csúcssebessége bal kézről nem olyan nagy, mint lehetne.

Arty következetesen nagyobb meghajtást ér el a bal kezével (bal oldali videó, piros görbe az alábbi grafikonon a zöld vonalnál), mint a jobb kezével (fehér görbe). Ez a propulziós csúcserő nagyobb, mert a bal csuklója egy vonalban van az alkarjával, ujjai lefelé mutatnak. Ez a csúcshajtás egybeesik a jobb oldali videón látható gyorsulással (a narancssárga görbe alatt a sárga vonalnál)

Miután a bal kezével elérte a propulziós csúcsot, Arty befelé fordítja a bal kezét, ami nagy oldalirányú (befelé irányuló) erőhatáshoz vezet (bal oldali videó, jobb felső grafikon piros görbe a zöld vonalnál), de jelentős hajtóerőt veszít (bal videó, alsó grafikon piros görbe). Ez alacsonyabb második csúcssebességhez vezet (jobb oldali videó, zöld görbe fölött a sárga vonalnál)

Ha figyelembe vesszük a két karral elért legalacsonyabb mélypont és a legnagyobb csúcssebesség (∆PT) közötti különbséget, amely az egyes karok által generált hajtás mértékét jelzi, azt állapíthatjuk meg, hogy a bal karral mért nagyobb különbség egybeesik a bal kéz meghajtásának ellenállásával. 

Minden VM-vizsgálat eredményéből következtethető az egyes karok húzásának csúcs- és mélységi sebessége. A két pont közti különbséget (∆PT) figyelembe véve értékeljük az egyes karok hajtóerejét. A ∆PT nagyobb a bal karnál, ami összhangban van a bal kézzel mért nagyobb húzó csúccsal.

Összefoglalva, két fontos technikai hibát találunk, amit Arty elkövet a gyorsúszó húzó mozdulatai során. Először is kinyújtja vagy hajlítja a jobb csuklóját a korai húzó fázisban. Másodszor, túl sokat söpör a bal kezével, miután a hajtóerő csúcsa a váll közelében jelentkezik. Mindkét technikai hiba a hajtóerő elvesztéséhez, majd az úszás sebességének csökkenéséhez vezet.

A technikai hibák egyike sem könnyen megfigyelhető vagy mérhető a medence szélésől. A technológia segíthet abban, hogy jobb edzők legyünk.

 

Úszóbaráti üdvözlettel,

Gary Sr.

Forrás: https://apps.finisswim.com/how-we-analyze-freestyle-at-the-race-club/