Gyorsabb úszóvá tesz a levegő buborék?

Gary Hall Sr, theraceclub.com

  1. július 23.

Be kell vallanom, amikor a Masters úszója, Kris, aki szintén tengerkutató Florida Keys-ben, egy nap edzés közben megállított, és megkérdezte, hogy az úszó teste alatti légbuborékok felgyorsítják-e őket, nem tudtam a választ. . soha nem gondolkodtam ezen.

Amikor magyarázatot kértem, elmesélte a légbuborékokat, amelyeket a kínai úszó, Sun Yang teste alatt észlelt minden egyes lélegzetvétel után gyorsúszásban. Amikor megnéztem Sun Yang videóit, láttam, hogy minden lélegzetvétel után elég sok levegőt enged ki az orrából. A buborékok ezután követték a testét a víz alatt, amíg meg nem találták az utat a felszínre. Nemcsak Sun Yang mellett láttam ezeket a buborékokat, hanem minden profi úszónál, akit pillangó, gyors és mellúszás során figyeltem meg közvetlenül a levegővétel után. Szóval most nagyon kíváncsi lettem.

Kris elmesélte hogyan ugrottak ki a császárpingvinek az Antarktiszon a vízből gyorsan a jégre, hogy elmeneküljenek a leopárdfókák elől azáltal, hogy a beszorult légbuborékokat tollaik alól engedik ki. A légbuborékok csökkentik a légellenállást a vízben, és gyorsabban tudtak úszni.

Később a Florida Keysben teszteltük ezt az elméletet a Drag/Propulsion mérőnkkel úgy, hogy egy úszót áramvonalas helyzetben vontattunk egy 50 méteres medencén keresztül 2,3 m/sec sebességgel. Először a légellenállást mértük meg az úszóval lélegzetvisszafojtva. Aztán megismételtük a vizsgálatot, miközben a mellkasán és a teste alatt kiengedte a levegőt a tüdejéből. Minden alkalommal több mint 200 mérést végeztek. Az eredmény elképesztő, 9,1%-os légellenállás-csökkenést mutatott a test alatt felszabaduló légbuborékok miatt.

Ezen a héten tettük közzé egy Race Club videót, ahol a sebességmérő technológiánk segítségével teszteltük Brad Tandy olimpikon gyorsúszó fenomén 10 méter feletti sebességét. Először lélegzetvisszafogva úszott. Aztán teszteltük, légbuborékokat engedve a mellkasa alá.

Noha az eredmények csak kismértékű javulást mutattak Brad sebességében a légbuborékok felszabadulásával (1,951 m/s vs 1,947 m/sec), mégis gyorsabb volt. Egy 50-es sprintben már néhány centiméter is különbséget tehet a verseny megnyerése és elvesztése között.

Legközelebb, amikor úszik, figyeljen arra, hogy mihez kezd a tüdejében lévő levegővel, miután belélegzett bármelyik úszásnemben. Ne tartsa vissza a lélegzetét. Inkább engedje ki a levegő egy részét az orrán keresztül, mielőtt a következő levegőt venné. Érezhetőek lesznek légbuborékokat a test alatt. Gyorsabban fogsz úszni.

 

Gary Sr.

Forrás: https://apps.finisswim.com/do-air-bubbles-really-make-us-faster-swimmers/